Jumaat, 10 Januari 2014

Susulan kes kematian akibat lauk kenduri
Jerai, 30 september 2013 – Empat maut telah dilaporkan akibat keracunan makanan selepas menghadiri majlis perkahwinan.
Kejadian itu telah berlaku di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Merbok, Kedah.
Kejadian itu telah mengemparkan seluruh masyarakat kerana ianya merupakan kejadian pertama yang melibatkan keracunan yang serius di kenduri majlis perkahwinan.
Menurut laporan berita Utusan Malaysia,tiga maut iaitu mangsa pertama Nurshazana Mohd. Rashid, 24, telah meninggal dunia di rumahnya di Kampung Tempoyak, Bedong pada pukul 1 petang manakala mangsa kedua iaitu Mohd. Nor Rahmat Yusof, 11, dari Kampung Singkir Laut maut ketika mendapat rawatan di Hospital Yan.
Mangsa ketiga pula, Ibrahim Mohammad, 62, dari Kampung Huma juga meninggal dunia pada pukul 6.30 petang di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.
Menurut laporan, tiga kritikal dan 59 lagi masing-masing dirawat di hospital Sultan Abdul Halim dan Hospital Yan.
Mereka dipercayai telah memakan ayam masak merah,lauk kenduri yang telah dimasak secara bergotong-royong oleh penduduk kampung.
Menurut sumber berita Awani pula, mangsa keempat pula iaitu Wang Razali Yaacob, 56, telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid Al-Atiq, Kampung Merbok, Sungai Petani setelah dirawat beberapa hari di hospital.
Pihak Polis telah mengesahkan kejadian itu dan laporan perubatan daripada Jabatan Kesihatan Negeri Kedah yang mengumpulkan laporan berkenaan daripada empat buah hospital daerah. Siasatan telah mendapati ayam masak merah menjadi punca keracunan makanan telah dikesan dicemari oleh bakteria jenis “salmonella”.
Menurut sumber yang diperolehi, zulhelmi, (bukan nama sebenar) mengatakan“ saya pertama kali mendengar berita seperti itu, sangat mengemparkan kerana lauk kenduri boleh menyebabkan kematian dan saya harap perkara ini tidak berulang”.
“Agak terkejut dan andaian mula-mula saya mungkin daripada perbuatan kianat, apabila didedahkan punca yang sebenar,kita sebagai masyarakat perlu peka terhadap kebersihan agar tidak mendatangkan masalah yang serius seperti kes ini, kita boleh elakkan mengambil bekalan ayam yang telah dicemari jangkitan ini. Kata Azizah (bukan nama sebenar) apabila diwawancara mengenai kes keracunan yang melibatkan kematian ini.
Seterusnya, kes yang mengemparkan ini juga turut menyebabkan masyarakat sekeliling berhati- hati dalam memilih bekalan ayam untuk menjalani kehidupan seharian.Masyarakat khuatir jangkitan bacteria jenis tersebut merebak pada bekalan ayam yang lain.
Kes ini mengemparkan apabila kira-kira 2000 orang tetamu yang telah menghadiri kenduri majlis perkahwinan ini mengundang bencana apabila mereka telah mengalami simptom-simpton keracunan selepas makan lauk ayam masak merah yang dihidang di majlis tersebut.
Terlebih itu, tuan rumah majlis tersebut juga telah membuat kenyataan media memohon maaf dan tidak menyangka majlis pertama kali yang dianjurkan keluarga tersebut menjadi bencana apabila telah mengakibatkan kematian.
Yusof Ahmad,52,”Saya sebagai tuan rumah nak minta maaf banyak-banyaklah berlaku pada kenduri baru-baru ini. Saya pun tak sangka yang boleh jadi macam itu.Saya panggil kawan-kawan untuk datang makan kenduri ini dengan iklhas, tak ada niat nak buat jahat atau apa.” Sumber daripada berita Awani.
Setakat ini, 270 orang lagi masih dilaporkan mendapatkan rawatan di hospital kerana keracunan makanan daripada majlis kenduri kahwin itu.


Wan Hasmie B Wan Zu

Bc12110179

Tiada ulasan:

Catat Ulasan