Jumaat, 10 Januari 2014

kebaikan makan pisang setiap hari


Pisang mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Selain itu, pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan seharian.
Kandungan dalam buah pisang yaitu : 99 kalori, protein 1.2 gram, lemak 0.2 gram, karbohidrat 25.8 miligram (mg), serat 0.7 gram, kalsium 8 mg, fosfor 28 mg, besi 0.5 mg, vitamin A 44 RE, Vitamin B 0.08 mg, Vitamin C 3 mg dan air 72 gram.
Bubur pisang
Bubur pisang sesuai dijadikan sarapan kerana menu tersebut dapat menarik perhatian kanak-kanak yang kurang gemar makan pisang.
Bagi kanak-kanak yang sering mangalami demam pada waktu pagi, sediakan bubur pisang sebagai makanan harian sebagai pemulaan hari supaya dapat mengelak daripada mengalami demam pagi. Pisang membantu memelihara kadar gula dalam darah dan ianya sesuai dijadikan makanan pagi.
Pisang mentah.
Pisang mengandungi potassium yang tinggi dapat membantu sistem imunisasi manusia dalam meningkatkan daya ingatan. Pelajar digalakkan mengambil pisang tiga kali sehari supaya sistem pemikiran lebih cekap bertindak.
Makan pisang secara mentah juga dapat menutralkan lebihan asid dalam badan. Ia dapat mengurangkan kepedihan di dalam perut seperti mengalami cirit-birit dan sebagainya.
Pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protein yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia yang boleh mengubah mood menjadi lebih tenang.
Jus pisang
Jus pisang susu serta madu sesuai dihidangkan pada waktu aktiviti senaman dilakukan iaitu ketika dalam keadaan keletihan. Ia membantu mengurangkan keletihan. Pisang merupakan makanan yang dapat menyejukkan perut, dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah akibat keletihan dan susu pula untuk memperbetulkan sistem hidrasi semula dan memulihkan sistem tubuh.
Menggunakan kulit pisang
Kulit pisang dapat menghilangkan kegatalan daripada gigtan nyamuk. Ia amat sesuai digunakan kepada kanak-kanak yang digigit nyamuk ketika tidur. Gigitan nyamuk akan meninggalkan kesan merah pada kulit, kesan itu disapukan dengan bahagian dalam kulit pisang.
Kulit pisang juga dapat menghilangkan pelbagai masalah kulit seperti masalah jerawat, kudis, parut, kurap. Tampalkan kulit pisang pada bahagian ingin dirawat.
Bubur pisang susu campur madu
Bubur pisang dijadikan mask untuk disapukan pada wajah. Selepas diratakan, biarkan ia selama 30-40 minit. Lakukan selama 15 hari untuk mendapat kesan yang ketara.
Pisang rebus
Pisang rebus merupakan menu yang ringkas dan tidak mengandungi kolestrol. Pisang yang direbus memudahkan proses pencernaan. Jadikan pisang rebus sebagai pencuci mulut sebelum makan makanan yang berat.
Sistem pencernaan menjadi lebih lancar serta dapat menghindari daripada sembelit. Pisang punya kandungan serat yang mampu mempertahankan dan memulihkan kesehatan usus.
Pisang rebus juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi kerana mengandungi garam yang rendah.

WAN HASMIE B WAN ZU
BC12110179

Tiada ulasan:

Catat Ulasan