Rabu, 15 Januari 2014

Kencing Manis Dan Darah Tinggi Bukan Penghalang Kepada Peminat Raja Buah Untuk Menikmatinya.


          Semua orang mengenali buah durian sebagai raja buah. Selain rupanya yang berduri serta keenakan rasa dan aroma boleh menambat selera. Kini, kita tidak perlu lagi menunggu musim durian untuk menikmatinya kerana durian boleh didapati dengan mudah khususnya di pusat membeli-belah.
          Apatah lagi jika musim durian datang, di mana-mana saja termasuk di tepi jalan di taman perumahan. Cuma lebih enak durian ini di makan terus di tepi kebunnya. Meskipun harganya mencecah puluhan ringgit sekilogram untuk pelbagai jenis seperti Musang King, D24, dan Durian Tembaga. Memang ramai yang tidak suka akan baud an rasanya, tapi bagi peminat durian buah itu memang tidak harus ditolak.
          Ada pendapat mengatakan bahawa durian tidak boleh dimakan oleh pengidap kencing manis dan darah tinggi kerana durian dianggap buah yang panas.
          Bagaimanapun, pendapat ini hanya satu pandangan tidak berasas apabila pakar pemakanan mengatakan bahawa raja buah ini penuh zat dan sumber nutrisi badan. Malah, durian adalah salah satu jenis buah yang padat dengan khasiat dan mengandungi nutrisi bagus. Ini kerana buah tropika ini kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral seperti vitamin C, B Kompleks, Potassium, Kalsium dan juga Zat Besi.
          Menurut Pakar Pemakanan Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL), Ong Min Ying, berkata durian kaya dengan vitamin dan mineral.
          Katanya, durian memberikan kalori atau tenaga yang lebih tinggi berbanding dengan buah lain dan dua ulas durian (saiz sederhana) memberikan 60 kalori.
          “Berat badan yang berlebihan meningkatkan risiko mendapat penyakit kencing manis dan sakit jantung”, katanya.
          Lantas tiada halangan kepada pesakit diabetis, darah tinggi atau pesakit lain untuk menikmati durian asalkan pengambilanya tidak berlebihan bagi mengelak member kesan kepada kesihatan.
          Beliau berkata, seperti buah-buahan lain, durian juga mengandungi vitamin C, iaitu 5 ulas durian dengan berat sekitar 189 gram mengandungi 9.7 miligram vitamin C bersamaan dengan kandungan vitamin C untuk 2 biji buah apel merah bersaiz sederhana.
          Bagaimanapun, jika pengambilan durian secara berlebihan, ia mungkin menyebabkan berat bandan akan meningkat.
          “Durian antara buah yang padat dengan khasiat dan adalah sumber nutrisi yang bagus. Buah tropika ini kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral seperti vitamin C, vitamin B kompleks, Potassium, Kalsium dan Zat Besi. Durian juga mengandungi serat yang tinggi.
          Durian juga tidak mempunyai kolestrol”, katanya merungkai dilema pesakit diabetis yang takut untuk menikmati buah yang lazat ini.
          Pendapat juga menyatakan bahawa durian menyebabkan panas badan sebenarnya bergantung kepada kuantiti pengambilanya. Jika pengambilan yang sedikit, ia tidak mendatangkan sebarang masalah.
          “Metabolisme badan kita akan meningkat semasa proses pencernaan makanan dan ini akan menaikkan suhu badan. Durian adalah sumber makanan yang padat dengan kalori, jika dimakan secara berlebihan, ini akan menyebabkan suhu badan meningkat, maka seseorang itu mungkin akan terasa kepanasan,” katanya.
          Untuk mengawal atau mengurangkan kepanasan dalam badan, kita disarankan untuk minum banyak air.
          “Apabila suhu badan meningkat, badan akan merangsangkan sistem untuk menyejukkan badan supaya suhu badan diturunkan ke julat normal. Berpeluh dan buang air kencing merupakan cara badan disejukkan,” katanya.
          Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa, pengambilan durian dengan kadar sederhana akan membawa banyak kebaikkan kerana durian mempunyai pelbagai vitamin yang baik untuk badan.


By: Mohamad Sarifudin B Othman
     Bc12160212

Tiada ulasan:

Catat Ulasan